Tillgänglighetsredogörelse

AcadeMedia står bakom den här webbplatsen. Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda den. Den här sidan beskriver hur BytaGymnasium.se uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, eventuella kända tillgänglighetsproblem och hur du kan rapportera brister till oss så att vi kan åtgärda dem.

Hur tillgänglig är webbplatsen?

Webbplatsen är delvis förenlig med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Vi är medvetna om att vi just nu inte lyckas uppfylla samtliga krav på tillgänglighet till digital offentlig service. Vi försöker lösa problemen och se till att du får den digitala service du har rätt till.

Vad kan du göra om du inte kan använda delar av webbplatsen?

Om du behöver innehåll från BytaGymnasium.se, som inte är tillgängligt för dig och som är undantaget från lagens tillämpningsområden, kan du kontakta oss via e-post: tillganglighet@academedia.se.

Rapportera brister i webbplatsens tillgänglighet

Vi strävar hela tiden efter att förbättra webbplatsens tillgänglighet. Om du upptäcker problem som inte är beskrivna på den här sidan, eller om du anser att vi inte uppfyller lagens krav, kan du kontakta oss via e-post på tillganglighet@academedia.se så att vi får veta att problemet finns.

Tillsyn

Myndigheten för digital förvaltning, DIGG, har ansvaret för tillsyn över lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Om du inte är nöjd med hur vi hanterar dina synpunkter kan du anmäla det till DIGG.

Teknisk information om webbplatsens tillgänglighet

Vårt mål är att uppnå minst grundläggande tillgänglighet enligt kriterierna i WCAG 2.1 på nivå AA. Webbplatsen uppfyller dock ännu inte alla tillgänglighetskriterier i WCAG 2.1. och är därför delvis förenliga med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, på grund av de brister som beskrivs nedan.

Bilders textalternativ

Det finns bilder på webbplatsen vars textalternativ/alt-texter helt saknas eller inte är tillräckligt beskrivande för bilden. (WCAG 1.1.1 A)

Information och relationer

  • HTML används för att formatera innehållet på några ställen. (WCAG 1.3.1 A)
  • Rubriker är inte korrekt strukturerade. (WCAG 1.3.1 A och WCAG 2.4.10 AAA)
  • ARIA-attribut och roller är inte helt korrekt använda överallt på webbplatsen. (WCAG 1.3.1 A)

Beskrivande länkar

Det förekommer länkar som består av en bild utan ett beskrivande alt-attribut, som förklarar länkens syfte. (WCAG 2.4.4 A)

Kontrastfel

Det förekommer fel i färgkontrasten på webbplatsen. (WCAG 1.4.3 AA och WCAG 1.4.6 AAA)

Fokusordning

Det saknas en meningsfull fokusordning överallt på webbplatsen. (WCAG 2.4.3 A)

Synligt fokus på länkar och knappar

Det saknas ett tydligt synligt fokus på vissa länkar och knappar. (WCAG 2.4.7 AA)

Tillgängligt via tangentbord

All funktionalitet är inte tillgänglig/hanterbar via tangentbordet. (WCAG 2.1.1 A och WCAG 2.1.2 A)

Utseende

Det finns enstaka valideringsfel i webbplatsens CSS-kod. Felen är inte så allvarliga att de påverkar användandet eller utseendet av webbplatsen i någon större mån. (WCAG 4.1.1 A)

Undantag för oskäligt betungande anpassning

AcadeMedia åberopar undantag för oskäligt betungande anpassning av delar av AcadeMedias webbplatser enligt 12 § lagen om tillgänglighet till digital offentlig service på följande grunder:

AcadeMedia har inte resurser eller organisation för att utföra följande:

  • Innehåll som hämtas via integrationer med tredje part.

Hur vi har testat webbplatsen

Vi har gjort en självskattning (intern testning).

Redogörelsen uppdaterades den 6 augusti 2024.

Vanliga frågor

Får man provgå innan man väljer att byta gymnasieskola?

Du kan alltid fråga om du kan få prova-på en dag eller två innan du bestämmer dig för att byta skola, men när du väl har skrivit ut dig från en skola och skrivits in i en annan kan det vara svårt att byta tillbaka.

Får jag ta med mig mina betyg?

Byter du skola men läser samma program så kan du ta med dig de betyg du redan har fått. Vid programbyte kan det vara vissa kurser som du inte kan använda dig av. För att veta hur ett byte påverkar just dig kan du kontakta vår rådgivare här på bytagymnasium.se.

Kan jag byta tillbaka om jag inte trivs?

Det är viktigt att du tänker igenom ett skolbyte noggrant då det inte är säkert att du kan byta tillbaka. Det beror på huruvida din gamla skola hunnit fylla din plats eller inte.

Vilka individuella val finns det?

Det är vanligt att skolor har några kurser som de alltid erbjuder, men sedan brukar några kurser variera från år till år beroende på önskemål från elevgruppen. Skolorna är skyldiga att erbjuda en estetisk kurs och idrott & hälsa 2. Kontakta skolan som du är intresserad av för att få reda på vilka kurser du kan läsa.

Se alla vanliga frågor