Så gick det för Ida när hon bytte gymnasium

Ida bytte till samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap på Sjölins Nacka.

Berätta lite om hur ditt byte gick till

Jag gick på en annan skola innan jag började på Sjölins, men redan första månaden kände jag att det inte var rätt. Jag ville ge det ett ordentligt försök och kände att det kanske skulle bli bättre om jag gav det lite tid. Men till slut berättade jag för mamma om hur jag kände. Hon ringde till Sjölins i Nacka och hörde om de hade en plats och jag hade tur, för det var precis en som hade bytt från mitt program. Efter första terminen, efter jullovet, bytte jag.

Varför bestämde du dig för att byta skola?

Jag kände aldrig att jag fick någon bra kontakt med klassen eller lärarna. Efter att det hade gått några månader så mådde jag bara sämre av det och kände att jag måste göra det som är bäst för mig. Det var ju en chansning också såklart, jag visste ju inte om det skulle kännas bättre på den nya skolan men jag hade tur och idag trivs jag jättebra!

Var det något som var jobbigt rent praktiskt med att byta gymnasieskola?

Jag var tvungen att läsa ikapp naturkunskapen, men det var egentligen ingen fara. Min mentor på den gamla skolan hörde inte av sig efter jag hade bytt, vilket kändes lite jobbigt. Det tog dessutom ganska lång tid för min gamla skola att skicka över mina omdömen och då blev struligt när Sjölins skulle sätta betyg inför sommaren.

Har du 3 tips till de elever som funderar på att byta gymnasium?

Mitt första tips är att hitta någon att prata med, din förälder, kompis eller en studievägledare. Det är bra att kunna prata av sig med någon som man är bekväm med om hur man känner och mår.

För det andra måste man ge sin nuvarande skola en riktig chans, det kan ju alltid bli bättre efter ett tag. Ibland tar det två veckor eller två månader innan man känner sig bekväm.

Och det sista tipset är att du ska tänka på att du byter av rätt anledning. Ibland kan det vara saker som ser likadana ut på alla skolor.

Andra saker att tänka på

Det är mycket att tänka på när man ska byta skola, läs till exempel om Peter som också bytt program.

Vanliga frågor

Får man provgå innan man väljer att byta gymnasieskola?

Du kan alltid fråga om du kan få prova-på en dag eller två innan du bestämmer dig för att byta skola, men när du väl har skrivit ut dig från en skola och skrivits in i en annan kan det vara svårt att byta tillbaka.

Får jag ta med mig mina betyg?

Byter du skola men läser samma program så kan du ta med dig de betyg du redan har fått. Vid programbyte kan det vara vissa kurser som du inte kan använda dig av. För att veta hur ett byte påverkar just dig kan du kontakta vår rådgivare här på bytagymnasium.se.

Kan jag byta tillbaka om jag inte trivs?

Det är viktigt att du tänker igenom ett skolbyte noggrant då det inte är säkert att du kan byta tillbaka. Det beror på huruvida din gamla skola hunnit fylla din plats eller inte.

Vilka individuella val finns det?

Det är vanligt att skolor har några kurser som de alltid erbjuder, men sedan brukar några kurser variera från år till år beroende på önskemål från elevgruppen. Skolorna är skyldiga att erbjuda en estetisk kurs och idrott & hälsa 2. Kontakta skolan som du är intresserad av för att få reda på vilka kurser du kan läsa.

Se alla vanliga frågor