Peter bytte från natur till estetiska programmet

Peter bytte program och skola efter ett år för att få göra det han brinner för.

Peter började först på naturprogrammet för att det ansågs vara en bred och bra utbildning. Efter några månader kände han att det inte var rätt för honom, eftersom han alltid känt att han ville jobba med något estetiskt och kände att det är den han är.

Viktigt att allt kändes bra

När han bestämt sig för att byta gymnasium, besökte han ett flertal skolor. Det var viktigt att allt kändes bra – att lärarna var bra, lokalerna kändes bra och att programmet var högskoleförberedande. Han ville att allt skulle kännas rätt innan han bytte och valde tillslut att läsa sista året på estetiska programmet, inriktning grafisk design på Designgymnasiet och känner idag att han verkligen tagit vara på gymnasiets 3 år.

För- och nackdelar med ett byte

En som var noga med att ge sin gamla skola en ordentlig chans var Ida. Läs om hennes byte och tips för andra som funderar här. Och här kan du läsa fler tips från en studievägledare.

Vanliga frågor

Får man provgå innan man väljer att byta gymnasieskola?

Du kan alltid fråga om du kan få prova-på en dag eller två innan du bestämmer dig för att byta skola, men när du väl har skrivit ut dig från en skola och skrivits in i en annan kan det vara svårt att byta tillbaka.

Får jag ta med mig mina betyg?

Byter du skola men läser samma program så kan du ta med dig de betyg du redan har fått. Vid programbyte kan det vara vissa kurser som du inte kan använda dig av. För att veta hur ett byte påverkar just dig kan du kontakta vår rådgivare här på bytagymnasium.se.

Kan jag byta tillbaka om jag inte trivs?

Det är viktigt att du tänker igenom ett skolbyte noggrant då det inte är säkert att du kan byta tillbaka. Det beror på huruvida din gamla skola hunnit fylla din plats eller inte.

Vilka individuella val finns det?

Det är vanligt att skolor har några kurser som de alltid erbjuder, men sedan brukar några kurser variera från år till år beroende på önskemål från elevgruppen. Skolorna är skyldiga att erbjuda en estetisk kurs och idrott & hälsa 2. Kontakta skolan som du är intresserad av för att få reda på vilka kurser du kan läsa.

Se alla vanliga frågor