En kille står framför många val En kille står framför många val

Att välja gymnasium

Det är möjligt att byta gymnasium om man verkligen vill det, men det bästa är ju ändå om man gör rätt gymnasieval från början.

Dags att söka gymnasium

När du går i nian är det dags att välja gymnasium. Först är det bra att veta vilka program som finns att söka. I Sverige finns 18 nationella program som delas upp i högskoleförberedande (teoretiska) och yrkesprogram (praktiska) program. Det finns 6 stycken högskoleförberedande program och 12 yrkesprogram. Alla gymnasieprogram är treåriga och grundläggande behörighet till högre studier ingår i alla nationella program. På yrkesprogrammen kan du som elev välja bort den grundläggande behörigheten om du vill. En del kurser kan också vara bra att läsa för att få meritpoäng. Ett högskoleförberedande program är tänkt att förbereda dig för högre studier. På de programmen är kurserna för grundläggande behörighet obligatoriska att läsa. Du kan även läsa kurser som krävs för särskild behörighet till högskola och universitet. Med särskild behörighet menas att du förutom att vara behörig att studera på universitet kan behöva ha läst andra kurser också för att kunna söka en viss utbildning.

Tips inför gymnasievalet

Här är några tips på vad man ska tänka på och göra innan man väljer gymnasieskola:

  1. Det är du som väljer. – Välj inte program och skola för att dina vänner väljer just det eller för att dina föräldrar tycker att du ska välja på ett visst sätt. Kanske känns det också som att du borde välja ett specifikt program eller en specifik skola. Strunta i det. Välj det du vill läsa och gå på magkänslan.
  2. Vad är viktigast: skolan eller programmet? – Är det miljön och atmosfären runt omkring dig som är viktig eller är det ämnena och behörigheten efteråt?
  3. Vad vill du göra direkt efter gymnasiet? – Vill du kunna jobba direkt efter studenten kanske ett yrkesprogram kan passa dig. Det finns många att välja på där efterfrågan på arbetskraft är stor. Är du inställd på att pluggar vidare efter gymnasiet kan både yrkesprogram och högskoleförberedande program passa dig.
  4. Är du lite trött på att plugga kan det vara extra viktigt att välja något som är kul och ger energi. Det är faktiskt viktigare att ha en gymnasieexamen än vilket program du läst. Det brukar vara lättare att få bra betyg när du läser sådant du tycker om.
  5. Passa på att besöka Öppet hus på alla skolor du är intresserad av. De flesta skolor har också någon form av prova-på-dag där du får känna på hur det är att vara elev på skolan.
  6. Prova resvägen! Du kommer behöva ta dig till och från skolan nästan varje dag i tre år. Därför är det viktigt att du vet vad du ger dig in på i förväg.

Checklista med rosa penna

Vilka gymnasieskolor finns det?

Kolla gärna en extra gång vilka skolor som finns att välja på, du kan ha missat din drömskola!

Tips! På Gymnasiekoll.se och Studier.se kan du söka och jämföra program och skolor.

Hur går det till?

Ganska direkt på höstterminen börjar gymnasieskolorna hålla i Öppna hus som är till för dig som går på högstadiet. Datum för Öppet hus hittar du på skolornas hemsidor. Du kan också prova hur det är att vara elev för en dag på skolan. Då får du uppleva atmosfären och prova på hur det verkligen är att gå på skolan.

Man kan också gå på olika gymnasiemässor. Dit kommer alla gymnasieskolor och presenterar sig samtidigt. Det är ett bra sätt att få en överblick över vad du har att välja på. Datumen skiljer sig mellan Stockholm, Göteborg och Malmöområdet.

I början av året som du ska gå ut nian får du göra en preliminär ansökan till de skolor och program du är mest intresserad av. Du söker i en rangordning så det du helst vill gå lägger du först i listan, det du näst helst vill gå lägger du som nummer två i listan osv.

Vilket program du slutligen kommer in på beror på söktrycket och vilka betyg du har i förhållande till andra sökande. Vid den preliminära ansökan få du se vad du hade kommit in på om du sökt med betygen du har från höstterminen i nian. Det är en indikation på om du har möjlighet att komma in om dina betyg inte kommer förändras.

I april görs ett omval, då kan du ändra ordningen på dina val, lägga till eller ta bort val. Under den här perioden har många skolor också Öppet hus igen, så du kan besöka de skolor du kanske missat.

När du går ut nian får du ditt slutbetyg. I slutet av juni eller början av juli får du ditt slutgiltiga antagningsbesked till gymnasiet. Om du kompletterat dina betyg med sommarskola ska du lämna in dina kompletterade betyg i juni.

En ung kvinna läser bland kurslitteratur

Datum för gymnasieval skiljer sig mellan kommuner

De specifika datumen skiljer sig mellan kommuner och städer. Alla viktiga datum för gymnasievalet finns på gymnasiekoll.se.

 

Vanliga frågor

Får man provgå innan man väljer att byta gymnasieskola?

Du kan alltid fråga om du kan få prova-på en dag eller två innan du bestämmer dig för att byta skola, men när du väl har skrivit ut dig från en skola och skrivits in i en annan kan det vara svårt att byta tillbaka.

Får jag ta med mig mina betyg?

Byter du skola men läser samma program så kan du ta med dig de betyg du redan har fått. Vid programbyte kan det vara vissa kurser som du inte kan använda dig av. För att veta hur ett byte påverkar just dig kan du kontakta vår rådgivare här på bytagymnasium.se.

Kan jag byta tillbaka om jag inte trivs?

Det är viktigt att du tänker igenom ett skolbyte noggrant då det inte är säkert att du kan byta tillbaka. Det beror på huruvida din gamla skola hunnit fylla din plats eller inte.

Vilka individuella val finns det?

Det är vanligt att skolor har några kurser som de alltid erbjuder, men sedan brukar några kurser variera från år till år beroende på önskemål från elevgruppen. Skolorna är skyldiga att erbjuda en estetisk kurs och idrott & hälsa 2. Kontakta skolan som du är intresserad av för att få reda på vilka kurser du kan läsa.

Se alla vanliga frågor